Fuktskadad vägg – Tre tydliga tecken 

Vattenskador på väggarna kan komma från utsidan, till exempel en storm, eller från insidan, till exempel ett trasigt rör. Vattenskador på gipsväggar kan, om de inte åtgärdas, orsaka strukturella problem och mögel. Vattenskador på väggarna behöver inte bli ett större problem tack vare expertis från experter på vattenskador. 

Tre indikatorer på vattenskador på väggarna 

När du granskar dina omständigheter ska du ha följande lista i åtanke: 

  • Gipsväggar som har mjuknat. 
  • Färg som bubblar eller spricker. 
  • Missfärgning 

Mjuka väggar 

Den vanligaste indikatorn på vattenskador i väggar är uppmjukad gipsvägg – laga vattenläcka. När baksidan av gipsväggen blir våt, men utsidan ser normal ut, sker en mjukgöring. Om väggen buktar eller blir nedtryckt, kan väggen ha skadats av vatten utan att du har vetat om det. 

Färg som bubblar eller spricker 

När vatten samlas bakom färgen, sträcker det ut färgen på ytan, vilket gör att den bubblar. Det är enkelt att hitta denna form av vattenskada, men det finns inget sätt att veta hur mycket vattenskada som har uppstått bakom kulisserna i väggarna. Det är okej att trycka sönder små bubblor så länge du är beredd att moppa upp röran. Det finns en chans att vattnet fortsätter att rinna genom hålet, men om du är medveten om faran kan du använda handdukar för att begränsa skadan. Större vattenbubblor bör ignoreras och en professionell hantverkare bör kontaktas. De har nödvändiga verktyg och rätt utrustning för att ta hand om den stora mängden instängt vatten, samtidigt som de minimerar skadorna på väggen. Både stora och små bubblor som tyder på vattenskador i väggen bör rapporteras till professionella vattenskadebiträden. Det finns en hög risk för att det har uppstått en vattenskada bakom väggen, vilket i likhet med de andra tecknen kan leda till mögel.