Ovärderliga tips för ett lyckat lån

När du ska låna pengar är ett sunt förnuft och en ansvarsfull inställning bra att ha. Det hjälper dig att låna på rätt sätt och göra din hemläxa innan du tar ett lån.

Att låna pengar är inte någon liten grej. Med ett lån kommer även ett visst ansvar. När du lånar pengar skriver du på ett avtal som binder dig till att betala tillbaka pengarna inom en bestämd tid plus avgifter och ränta.

Ta reda på om ekonomin klarar ett lån
Det första du ska göra när du lånar pengar är att se över din ekonomi. Gå igenom dina levnadskostnader och dina inkomster – spelar du på casino utan licens? Det är alltid bra att ha en marginal i ekonomin, speciellt när du ska låna pengar. Om din ekonomi inte har några marginaler i dagsläget är det bra att skaffa det innan du väljer att ta ett företagslån.

Läs på om långivaren
När du väl har bestämt dig för att låna pengar är det alltid bra att jämföra olika banker och långivare. Ställ dem mot varandra för att hitta det bästa låneerbjudandet för dig. Genom en jämförelse kan du öka chanserna att hitta det billigaste lånet. Du ska alltid vara noggrann när du jämför olika långivare. Läs på om långivaren som du har tänkt att ta ett lån hos och dubbelkolla alltid om det tillkommer några extra avgifter utöver de du har vetskap om. På så sätt kan du undvika oväntade överraskningar som kostar dig pengar.

Jämför lån utifrån dina premisser
Eftersom det finns en uppsjö av långivare och lånemöjligheter idag är det betydelsefullt att du tar dig tiden att hitta rätt lån. Om du exempelvis har en betalningsanmärkning är det bra att bara jämföra långivare som godkänner betalningsanmärkningar. Du måste helt enkelt anpassa dina jämförelser efter den ekonomiska situationen som du har.

Låna pengar kostnadsfritt
Det finns möjlighet att låna pengar gratis. Det finns exempelvis snabblån som erbjuder kostnadsfria lån. Beloppen är ofta mindre och om du betalar tillbaka hela beloppet inom den satta löptiden kan du låna gratis. Det är alltid bra att i största möjligaste mån försöka att inte förlänga ditt lån. Det kan innebära extra kostnader. Ett annat tips är att inte välja en längre löptid än du behöver. Ju längre löptid desto större blir den totala kostnaden för lånet.

Låna inte för att betala av lån
Att låna för att bekosta andra lån är aldrig en bra idé. Det leder väldigt ofta till att du hamnar i en ännu sämre sits. Du riskerar att hamna i en nedåtgående spiral som är svår at komma ur. Det är bättre att försöka samla alla lån till ett och därigenom få bättre villkor.